Saturday 26 April 2014

RANCANGAN PELAJARAN HARIAN BAHASA MALAYSIA TAHUN 2

Persediaan Rancangan Pengajaran Harian
Nama Sekolah                        : Sekolah Kebangsaan Puteri Pandan Satu
Nama Guru                             : Raja Razalia bt Raja Razali
Kelas                                       : 2 Jaya
Masa                                       : 8.30-9.30 pagi
Mata pelajaran                        : Bahasa Malaysia
Topik dan Unit                         : Kebudayaan / Kuih Oh Kuih
Pengetahuan sedia ada          : Murid mengetahui tentang jenis-jenis kuih


Di akhir sesi pengajaran Bahasa Malaysia murid-murid berkebolehan :
1)    Berbual tentang penggunaan benda dalam kehidupan harian murid.
2)    Mendengar dan bertutur tentang kuih berpandukan lagu.
3)    Mengubahsuai dan menulis tentang bentuk dan rasa  baharu yang boleh dihasilkan melalui kuih yang telah diketahui.
Masa/Langkah
( 30 minit )
Perkembangan Pengajaran
Set Induksi
( 4 minit )
Aktiviti Pengajaran Guru
Aktiviti Pembelajaran Murid
Catatan

1. Guru mempamerkan sejenis daun yang biasa dilihat oleh murid dalam kegunaan membuat kuih.
2. Guru bersoal jawab tentang daun dan perkaitan dengan kuih.

Contoh soalan :
1. Apakah nama daun ini?
2. Bagaimanakah bau, warna dan bentuknya?
3. Apakah kegunaan daun ini dalam makanan?

1. Murid diberi peluang memerhati, memegang, menghidu bau daun tersebut.
2. Murid menjawab soalan daripada guru.

Contoh jawapan :
1. Daun pandan
2. Berbau wangi, berwarna hijau, berdaun panjang.
3. Digunakan dalam masakan kuih / makanan . cth : koci, buah Melaka dan nasi lemak.

BBM :
Daun pandan

Nilai :
Menghargai
Ilmu :
Sains
Langkah 1
( 7 minit )
1. Guru memperdengar lagu
  “ Kuih Oh Kuih”.

2. Guru mengedarkan lembaran kerja.


3. Guru meminta murid membacakan jawapan yang telah ditulis.
1. Murid mendengar dengan teliti lagu tanpa seni kata lagu.

2. Murid mencatat nama kuih yang terdapat dalam lagu yang telah diperdengar.
( rujuk lampiran )

3. Murid menyatakan nama-nama kuih.
Contoh jawapan :
i. koci
ii. karipap
iii. buah Melaka
iv. baulu
v. keria
vi. lempeng
vii. lepat
Bbm :
CD lagu, Radio, lembaran kerja



Ilmu : P. Muzik
Nilai : rajin
EMK : Kreativiti dan Inovatif
Langkah 2
( 7 minit )
1.    Guru mempamerkan seni kata lagu.
2.    Murid meminta murid membaca seni kata lagu secara kumpulan dengan sebutan yang betul.
3.    Guru meminta menyebut nama kuih yang terdapat dalam lagu.
4.    Guru mempamerkan gambar-gambar kuih yang terdapat dalam seni kata lagu dan menyemak jawapan murid.
1.   Murid melihat seni kata lagu melalui komputer.
2.    Murid membaca seni kata lagu dengan sebutan yang betul.

3.   Murid menyebut nama kuih yang terdapat dalam seni kata lagu.

4. Murid menyebut kembali nama kuih berpandukan  gambar yang dipamerkan oleh guru.
BBM :
Seni kata lagu
komputer
kad gambar

Langkah 3
(7 minit )
1.    Guru menerangkan cara mengubahsuai kuih mengikut rasa dan bentuk kuih mengikut kreativiti murid. ( secara kumpulan kecil )
2.    Guru mengedarkan lembaran kerja secara kumpulan.


3.    Guru meminta murid membentangkan hasil perbincangan kumpulan.
1.    Murid mengubahsuai kuih mengikut rasa dan bentuk dalam lembaran kerja.
( rujuk lampiran )

2.    Murid mencatat rasa dan bentuk yang telah diubahsuai secara kumpulan mengikut kreativiti.
3.    Murid membentangkan hasil perbincangan kumpulan.
( rujuk lampiran )


BBM :
Lembaran kerja
KBKK :
Mengelas makanan
Nilai :
Keyakinan diri
Ilmu : Kajian Tempatan
EMK : Kreativiti dan Inovatif
Penutup/ Rumusan
( 5 minit )

1.    Guru membuat rumusan tentang isi pelajaran.
Contoh soalan :
1.    Apakah yang kita belajar hari ini?
2.    Nyatakan kuih yang pedas dan manis yang terdapat dalam lagu pada hari ini.


1.    Murid menjawab rumusan isi pelajaran.
Contoh jawapan :
  1. Hari ini belajar tentang kuih- muih.
  2. Kuih pedas – karipap , kuih manis – buah Melaka, koci.

Ilmu :
Kajian Tempatan
Nilai :
Keyakinan Diri
KBKK :
Banding beza

Pentaksiran

1.    Guru menyoal beberapa soalan pemahaman tentang kuih yang telah diubahsuai dari segi rasa dan bentuk.

Contoh soalan :
  1. Apakah rasa yang terdapat dalam inti kuih ?
  2. Bagaimanakah bentuk bagi kuih yang telah diubahsuai?

1.    Murid menjawab soalan pemahaman tentang kuih yang telah diubahsuai dari segi rasa dan bentuk

Contoh jawapan :
  1. Rasa manis  dan rasa pedas.
  2. Bentuk bulat dan segi tiga.

Nilai :
Keyakinan diri

Pemulihan

1.    Guru membimbing murid membaca nama-nama kuih.

1.    Murid membaca nama-nama kuih.
( rujuk lampiran )
BBM :
Kad gambar
KBKK :
Menjana idea

Pengayaan


1.    Guru meminta murid membaca frasa yang dibina meggunakan nama kuih.



2.    Guru meminta murid membuat perbandingan rasa kuih.

1.    Murid membaca frasa yang
dibina meggunakan nama kuih.
Contoh jawapan :
Karipap pedas
Koci manis
2.    Murid membuat perbandingan rasa kuih.
Karipap – manis
Koci - manis
Nilai :
Berdikari
Ilmu :
Kajian Tempatan
KBKK :
Menjana idea





No comments:

Post a Comment